13.06.2016. MEDJUNARODNI SIMPOZIJUM - SPECIJALNA BOLNICA SUORGANIZATOR Štampa El. pošta

Na Medicinskom fakultetu u Nišu, 9. i 10. juna uspešno je realizovan Medjunarodni simpozijum - ''Edemi u svetlu najnovijih patogenetskih, dijagnostičkih i terapijskih saznanja'', u organizaciji Medicinskog fakulteta Univerziteta u Nišu, Udruženja za kardionefrologiju Srbije i Specijalne bolnice ''Sokobanja''. Pokrovitelj Simpozijuma bilo je Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Republike Srbije, a rukovodilac prof.dr Sonja Radenković, profesor Medicinskog fakulteta i predsednik Udruženje za kardionefrologiju Srbije.


Polazeći od činjenice da su edemi ili otoci kliničke manifestacije odredjenih bolesti i stanja kod pacijenata i jedan od najčešće zastupljenih znakova bolesti, programom Simpozijuma obuhvaćene su brojne aktuelne teme, a predavači su bili vrhunski stručnjaci iz naše zemlje, Slovenije, Engleske, Grčke, Italije.

Akreditovan od Zdravstvenog saveta RS kao kontinuirana medicinska edukacija, Simpozijum je bio namenjen lekarima, farmaceutima, bihomičarima, specijalistima opšte medicine, interne medicine, vaskularne hirurgije, ortopedije, fizijatrije, ginekologije, anesteziologije, urgentne medicine, subspecijalistima kardiolozima, nefrolozima, endokrinolozima.

Specijalna bolnica ''Sokobanja'', u okviru patologija kojima se bavi, u svakodnevnom radu neminovno se susreće sa edemima, a posebno sa jednim od najtežih oblika - sa edemom pluća. Otuda je potekla i posebna zainteresovanost lekara Bolnice za teme ovog dvodnevnog stručnog skupa, kao i za aktivno učešće u njegovoj organizaciji. Na osnovu mišljenja učesnika Simpozijuma, sa sigurnošću se može reći da je to bio još jedan značajan doprinos razvoju i napredovanju medicinske struke.

 
 
Baner