02.10.2017. ''VII SOKOBANJSKI MEDICINSKI DANI'' - PRVO OBAVEŠTENJE Štampa El. pošta


U organizaciji Specijalne bolnice za nespecifične plućne bolesti ''Sokobanja'' i Nacionalne asocijacije udruženja zdravstvenih radnika Srbije, od 01. do 03. decembra ove godine biće održan sedmi po redu stručni skup ''Sokobanjski medicinski dani''.


Preliminarnim programom Skupa predvidjeno je održavanje sledećih seminara:

01.12.2017 - Seminar iz kardiologije: ''Arterijska hipertenzija sa komorbiditetima - od teorije do kliničke prakse''

02.12.2017 - Seminar iz respiratorne medicine: ''Pleuropulmonalne infekcije''

03.12.2017 - Seminar iz fizikalne medicine i rehabilitacije: ''Aktuelnosti u fizikalnoj medicini i ortopediji sa traumatologijom''


Kao i prethodnih godina, ovaj stručni skup okupiće eminentne stručnjake – renomirane predavače iz zemlje i inostranstva, sa aktuelnim temama, te će novim saznanjima i razmenom iskustava učesnika, dati značajan doprinos daljem razvoju medicinske struke.


Akreditacija seminara je u toku, a namenjeni su lekarima, farmaceutima, biohemičarima, fizioterapeutima, medicinskim, laboratorijskim i farmaceutskim tehničarima.


Do svih informacija o Stručnom skupu ''VII Sokobanjski medicinski dani'' možete doći klikom na istoimeni baner na ovom sajtu.


ORGANIZACIONI ODBOR

 
28.02.2017. 180 SOKOBANJSKIH GODINA NA BEOGRADSKOM SAJMU Štampa El. pošta


Specijalna bolnica ''Sokobanja'' i ove godine je učestvovala na najvećoj turističko-privrednoj manifestaciji u regionu - na 39. medjunarodnom sajmu turizma u Beogradu, održanom od 23. do 26. februara. Kao i do sada, svoje medicinske i wellness usluge, kapacitete i sadržaje, Bolnica je promovisala na objedinjenom destinacijskom štandu turističke ponude Sokobanje za 2017.godinu - zajedno sa Organizacijom za turizam i kulturu Sokobanja, Specijalnom bolnicom “Banjica”, Hotelom “Moravica”, predstavnicima turističkih agencija, stanodavaca i ugostitelja.Sokobanjska turistička ponuda promovisana je na savremeno uredjenom i opremljenom štandu, uz atraktivne propagandne materijale, a u duhu značajne godišnjice - 180 godina organizovanog turizma. Posećenost štanda i zainteresovanost gradjana, medija, poslovnih saradnika, bili su značajniji u odnosu na prethodne godine, a naročito prvog dana Sajma. Prema saopštenju Beogradskog sajma, najveću turističku manifestaciju u regionu obišlo je blizu 75.000 osoba, što je novi rekord, a na dan otvaranja posetilaca je bilo za 31 odsto više, odnosno skoro tri hiljade više u odnosu na prošlogodišnji prvi dan.
Sajam je i ove godine otvorio premijer Srbije Aleksandar Vučić, a podršku manifestaciji pružio je Rasim Ljajić, potpredsednik Vlade i ministar trgovine, turizma i telekomunikacija. Tokom obilaska Sajma, oni su posetili sokobanjski štand, gde su ih srdačno dočekali čelnici lokalne samouprave i turističke privrede.Zemlja partner ovogodišnje turističke manifestacije bila je Crna Gora, a prvi put na Sajmu turizma udruženo su nastupili predstavnici Ruske Federacije i Kine. Inače, istovremeno sa medjunarodnom turističkom promocijom, tradicionalno su održani i Sajam hotelsko-ugostiteljske opreme, Sajam vina, kao i Sajam suvenira. U šest hala Beogradskog sajma bilo je više od 1.100 izlagača iz 56 zemalja sveta, a akreditovano je oko 1.000 novinara, medju kojima je veliki broj bio iz inostranstva.

 
29.11.2016. SPECIJALNA BOLNICA NA KRAGUJEVAČKOM SAJMU Štampa El. pošta

U hali ''Šumadija sajma'' u Kragujevcu od 24. do 26. novembra održan je osmi po redu ''Medjunarodni sajam turizma i seoskog turizma'', kao i četvrti prodajni ''Sajam zimnice i domaće radinosti''.

Specijalna bolnica ''Sokobanja'' i ove godine je učestvovala na kragujevačkoj sajamskoj manifestaciji, promovišući svoje usluge, kako medicinske, tako i vanstandardne, odnosno usluge u sklopu specijalnih programa, poput wellness, fitness, ''Soko-life'' programa.Kragujevački sajam turizma okupio je ove godine preko sto izlagača iz banjskih i klimatskih lečilišta, zdravstveno-rekreativnih i sportskih centara, smeštajnih i ugostitelјskih objekata, obrazovnih ustanova iz zemlje i inostranstva. Posetioci su bili u prilici da se upoznaju sa novom turističkom ponudom, sa aranžmanima za novogodišnje i božićne praznike i zimovanja, uz uobičajene sajamske popuste. Sastavni deo ove manifestacije, već tradicionalno, bile su stručne tribine i prezentacije, kulturno-umetnički programi, kao i bogata ponuda raznovrsnih ručnih radova i prehrambenih proizvoda.

Organizatori ''Medjunarodnog sajma turizma i seoskog turizma'' i ''Sajma zimnice i domaće radinosti'' bili su Gradska turistička organizacija i ''Šumadija sajam'', a pokrovitelji Ministarstvo trgovine, turizma i telekomunikacija i grad Kragujevac.

 
25.10.2016. ZAVRŠENI ''VI SOKOBANJSKI MEDICINSKI DANI'' Štampa El. pošta


U organizaciji Specijalne bolnice ''Sokobanja'', a pod pokroviteljstvom Ministarstva zdravlja Republike Srbije, od 21. do 23. oktobra u Hotelu ''Moravica'' u Sokobanji po šesti put je uspešno održan tradicionalni stručni skup ''Sokobanjski medicinski dani''.

Kako je i bilo predvidjeno Programom skupa, održana su tri seminara:

1. ‘’Novine u lečenju kardiovaskularnih bolesti’’

2. ‘’Astma, HOBP i pridružene bolesti - novine u proceni težine i terapijskom pristupu’’

3. ‘’Savremeni pristup u lečenju i rehabilitaciji ortopedskih,reumatoloških i respiratornih oboljenja’’.

Prema Odluci Zdravstvenog saveta RS, sva tri seminara akreditovana su kao nacionalni seminari prve kategorije, koji su nosili po 12 bodova za predavače i po 6 bodova za pasivno učešće, a bili su namenjeni lekarima, farmaceutima, biohemičarima, medicinskim sestrama, zdravstvenim tehničarima, fizioterapeutima i laboratorijskim tehničarima.

Tokom ovog trodnevnog skupa održano je preko 40 predavanja eminentnih stručnjaka o izuzetno aktuelnim temama iz oblasti medicine, uz interesantne i korisne diskusije i razmenu mišljenja učesnika, kojih je bilo preko 600 - iz naše zemlje, Makedonije, Slovenije.

U pauzama izmedju tematskih sesija održana su i tri mini-simpozijuma uglednih farmaceutskih kompanija. Po završetku trećeg seminara ''VI Sokobanjskih medicinskih dana'', učesnici Skupa imali su priliku da proprate specijalno, izuzetno zanimljivo predavanje pod nazivom ''Rtanj - katalizator klime Sokobanje'', koje je priredio dr Randjel Petrović, poznati lekar iz Sokobanje i nekadašnji direktor Specijalne bolnice, sa svojim saradnicima.

Prema ocenama učesnika - predavača i slušalaca, ''VI Sokobanjski medicinski dani'' još jednom su pokazali da je mesto ovog stručnog skupa na samom vrhu lestvice kvalitetnih programa kontinuirane medicinske edukacije.

 
01.09.2016. PROGRAM ‘’VI SOKOBANJSKIH MEDICINSKIH DANA’’ Štampa El. pošta


''VI Sokobanjski medicinski dani''


21. do 23. oktobra 2016.

Sokobanja - Kongresna sala Hotela ''Moravica''

Organizator - Specijalna bolnica ''Sokobanja''


P R O G R A M


21.10.2016.god - petak

SEMINAR: ''Novine u lečenju kardiovaskularnih bolesti''


08,00 - 08,45 - Registracija učesnika

08,45 - 09,00 - Svečano otvaranje


09,00 - 09,30 - ''Ehokardiografska procena pacijenata za perkutano zatvaranje strukturalnih oštećenja interatrijalne pregrade''

                      Prof. dr Ljiljana Jovović, Institut za kardiovaskularne bolesti „Dedinje“, Beograd

09,30 - 10,00 - ''Ehokardiografska procena veštačkih srčanih proteza''

                      Doc.dr Aleksandra Nikolić, Medicinski fakultet Univerziteta u Beogradu

10,00 - 10,30 - ''Aneurizma i pseudoaneurizma leve komore – ehokardiografska dijagnostika''

                      Prim. dr Slobodan Tomić, Institut za kardiovaskularne bolesti „ Dedinje“, Beograd

10,30 - 11,00 - ''Značaj procene rizika od krvarenja u lečenju plućne tromboembolije''

                      Prof. dr Slobodan Obradović, Medicinski fakultet Univerzteta odbrane u Beogradu

11,00 - 11,30 - ''Terapija hitnih stanja u dečjoj kardiologiji''

                      Prof.dr Ljiljana Pejčić, Medicinski fakultet Univerziteta u Nišu

11,30 - 12,00 - ''Kardiorenalni sindrom''

                      Asist. dr Emina Kostić, Medicinski fakultet Univerziteta u Nišu

12,00 - 13,30 - Pauza


                    - 12,00 - 12,45 - Simpozijum farmaceutske kompanije ''Medtronic''

                    ''Novine u dijagnostici i srčanoj elektrostimulaciji''

                              • ''Novi pristupi u dijagnostici i lečenju sinkopa''

                                 Dr Ognjen Gudelj, Klinika za kardiologiju VMA (15min)

                              • ''Injektibilni srčani monitor - prikaz slučaja''

                                 Dr Ivica Đurić, Klinika za kardiologiju VMA (15min)

                              • ''Terapija srčane insuficijencije biventrikularnim pejsmejkerom''

                                 Asist. dr Tomislav Kostić, Klinika za KVB KC Niš (15min)

                    - 12,45 - 13,00 - Mini simpozijum farmaceutske kompanije ''Boehringer Ingelheim''

                    - 13,00 - 13,30 - Koktel


13,30 - 14,00 - ''Uticaj različitih beta blokatora na funkciju trombocita kod pacijenata sa koronarnom bolešću srca na dvojnoj antiagregacionoj terapiji''

                      Asist. dr Vladimir Ignjatović, Fakultet medicinskih nauka Univerziteta u Kragujevcu

14,00 - 14,30 - ''Specifičnosti akutnog koronarnog sindroma kod žena''

                      Dr Ivana Filipović, Specijalna bolnica za nespecifične plućne bolesti ''Sokobanja'', Sokobanja

14,30 - 15,00 - ''Savremeni pristup kanalopatijama''

                      Dr Slađana Božović-Ožegović, Institut za kardiovaskularne bolesti „ Dedinje“, Beograd

15,00 - 15,30 - ''Primarna i sekundarna prevencija naprasne srčane smrti''

                      Asist. dr Tomislav Kostić, Klinika za kardiovaskularne bolesti KC Niš

15,30 - 16,00 - ''Komparativne karakteristike pojedinih novih oralnih antikoagulanasa za primenu u atrijalnoj fibrilaciji''

                      Dr Violeta Ranđelović-Krstić, Klinika za kardiologiju VMA, Beograd

16,00 - 16,30 - ''Preoperativna kardiološka evaluacija u elektivnoj nekardiološkoj hirurgiji''

                      Dr sc. med. Marina Jović, Klinika za kardiologiju KC Kragujevac


16,30 - 19,10 - Diskusija

19,10 - 19,30 - Izlazni test

                    - Evaluacija seminara22.10.2016.god - subota

SEMINAR: ''Astma, HOBP i pridružene bolesti - novine u proceni težine i terapijskom pristupu''


08,00 - 08,45 - Registracija učesnika

08,45 - 09,00 - Svečano otvaranje


09,00 - 09,10 - ''Opterećenje društva hroničnim bolestima disajnih puteva''

                      Prof. dr Branislava Milenković, Klinika za pulmologiju KC Srbije, Medicinski fakultet Univerziteta u Beogradu

09,10 - 09,20 - ''Astma i hronična opstruktivna bolest pluća: sličnosti, razlike, preklapanja''

                      Prof. dr Marija Mitić-Milikić, Medicinski fakultet Univerziteta u Beogradu

09,20 - 09,30 - ''Fenotipovi HOBP''

                      Prof. dr Aleksandra Dudvarski-Ilić, Klinika za pulmologiju KC Srbije, Medicinski fakultet Univerziteta u Beogradu

09,30 - 09,40 - ''ACOS - overlap sindrom''

                      Prof. dr Ivan Kopitović , Institut za plućne bolesti Vojvodine, Sremska Kamenica

09,40 - 09,50 - ''Udruženost bronhiektazija i HOBP - BAKOS''

                      Prof. dr Đorđe Považan, dr sc.med. Dušan Škrbić, Institut za plućne bolesti Vojvodine, Sremska Kamenica

09,50 - 10,00 - ''Tretman stabilne HOBP - nekada je manje više!''

                      Prof. dr Biljana Zvezdin, Institut za plućne bolesti Vojvodine, Sremska Kamenica

10,00 - 10,10 - ''Menadžment akutnih egzacerbacija kod pacijenata sa HOBP''

                      Doc.dr Biljana Ilievska-Poposka, Institut Belodrobni zaboluvanja i tuberkuloza, Skopje, Makedonija

10,10 - 10,20 - ''Kako razlikovati egzacerbaciju od pneumonije u HOBP''

                      Prof. dr Marina Petrović, Klinika za plućne bolesti KC Kragujevac

10,20 - 10,30 - ''Lečenje teške HOBP ''

                     Ppuk. dr ĐorđeTaušan, Klinika za plućne bolesti VMA, Beograd

10,30 - 10,40 - ''NIV u terapiji HOBP''

                      Prof. dr Miodrag Vukčević, KBC Zemun, Beograd

10,40 - 10,50 - ''Mehanička ventilacija kao model liječenja teškog pogoršanja HOBP''

                      Prof. dr Peđa Kovačević, Univerzitetski Klinički centar Republike Srpske, Banja Luka, Bosna i Hercegovina

10,50 - 11,00 - ''Endoskopsko lečenje opstruktivnih bolesti pluća''

                      Asist. dr Spasoje Popević, Klinika za pulmologiju KC Srbije, Medicinski fakultet Univerziteta u Beogradu


11,00 - 11,45 - Diskusija

11,45 - 12,00 - Pauza


12,00 - 12,10 - ''Fenotipovi astme''

                      Doc. dr Vladimir Žugić, Klinika za pulmologiju KC Srbije, Medicinski fakultet Univerziteta u Beogradu

12,10 - 12,20 - ''Astma kod trudnoće''

                      Prof. dr Ivana Stanković, Klinika za plućne bolesti i TBC Knez Selo, KC Niš

12,20 - 12,30 - ''Astma u adolescenciji''

                      Prof. dr Zorica M. Živković, KBC ''Dr Dragiša Mišović'', Beograd

12,30 - 12,40 - ''Pravilna primena inhalatorne terapije u lečenju astme kod dece''

                      Doc. dr Gordana Kostić, Klinika za pedijatriju KC Kragujevac

12,40 - 12,50 - ''Vitamin D i astma''

                      Prim. dr Maja Slavković-Jovanović, Klinika za dečje interne bolesti KC Niš

12,50 - 13,00 - ''Plućne komplikacije kod dece sa malignim bolestima''

                      Prof. dr Gordana Kostić, Klinika za dečje interne bolesti KC Niš

13,00 - 13,10 - ''Pušenje i astma''

                      Asist. dr Sanja Hromiš, Institut za plućne bolesti Vojvodine, Sremska Kamenica

13,10 - 13,20 - ''Teška astma u dečjem uzrastu''

                      Dr Mirjana Živanović, Specijalna bolnica za nespecifične plućne bolesti „Sokobanja“, Sokobanja


13,20 - 14,05 - Diskusija


14,05 - 14,20 - Satelitski simpozijum ''GlaxoSmithKline''


14,20 - 14,50 - Pauza za ručak


14,50 - 15,00 - ''Kolonizacija disajnih puteva kod obolelih od HOBP''

                      Prof. dr Tatjana Pejčić, Klinika za plućne bolesti i TBC Knez Selo, KC Niš

15,00 - 15,10 - ''Komplikacije bronhoskopije kod pacijenata sa opstruktivnim bolestima pluća''

                      Dr Živka Uskoković-Stefanović, Klinika za pulmologiju KC Srbije, Medicinski fakultet Univerziteta u Beogradu

15,10 - 15,20 - ''Udruženost tuberkuloze i hronične opstruktivne bolesti pluća''

                      Dr sc. med. Petra Svetina, Univerzitetna klinika za pljučne bolezni in alergijo Golnik, Slovenija

15,20 - 15,30 - ''Ispitivanje plućne funkcije spirometrijom kod pacijenata sa aktivnom plućnom TBC i neprepoznatom HOBP''

                      Doc. dr Milan Radović, Klinika za plućne bolesti i TBC Knez Selo, KC Niš

15,30 - 15,40 - ''Hronična opstruktivna bolest pluća i plućna hipertenzija''

                     Prim. asist. dr Robert Marčun, Univerzitetna klinika za pljučne bolezni in alergijo Golnik, Slovenija

15,40 - 15,50 - ''Terapijski pristup kardiovaskularnom bolesniku koji ima HOBP''

                      Prim. dr Nada Vasić, Klinika za pulmologiju KC Srbije, Medicinski fakultet Univerziteta u Beogradu

15,50 - 16,00 - ''Udruženost hronične opstruktivne bolesti pluća (HOBP) i dijabetesa''

                      Prof. dr Vesna Škodrić, Klinika za pulmologiju KC Srbije, Medicinski fakultet Univerziteta u Beogradu

16,00 - 16,10 - ''Hematološki poremećaji obolelih od HOBP''

                      Prof. dr Lidija Ristić, Klinika za plućne bolesti i TBC Knez Selo, KC Niš

16,10 - 16,20 - ''Udruženost karcinoma pluća i HOBP''

                      Prof. dr Milan Rančić, Klinika za plućne bolesti i TBC Knez Selo, KC Niš

16,20 - 16,30 - ''Značaj pothranjenosti u HOBP''

                      Doc. dr Zorica Ćirić, Klinika za plućne bolesti i TBC Knez Selo, KC Niš

16,30 - 16,40 - ''Depresija kod bolesnika sa astmom u odnosu na bolesnike sa hroničnom opstruktivnom bolesti pluća''

                      Asist. dr Violeta Kolarov, Institut za plućne bolesti Vojvodine, Sremska Kamenica


16,40 - 17,25 - Diskusija

17,25 - 17,40 - Izlazni test

17,40 - 17,50 - Evaluacija seminara23.10.2016.god - nedelja

SEMINAR: "Savremeni pristup u lečenju i rehabilitaciji ortopedskih, reumatoloških i respiratornih oboljenja"


08,30 - 08,45 - Registracija učesnika

08,45 - 09,00 - Svečano otvaranje


09,00 - 09,30 - ''Neuromotorički i funkcionalni ishod kod dece rođene u terminu sa hipoksično ishemičnom encefalopatijom''

                      Doc. dr Aleksandra Matić , Klinika za pedijatriju. Institut za zaštitu dece i omladine Vojvodina, Novi Sad

09,30 - 10,00 - ''Značaj rehabilitacije u kompleksnom lečenju devojčice sa kongenitalnom obostranom agenezijom tibije''

                      Doc. dr Vesna Petronijević-Živković, Klinika za fizikalnu medicinu, rehabilitaciju i protetiku KC Niš

10,00 - 10,30 - ''Respiratorna rehabilitacija pulmoloških oboljenja dece u Specijalnoj bolnici Sokobanja''

                      Prim. dr Gordana Vidanović , Specijalna bolnica za nespecifične plućne bolesti ''Sokobanja'', Sokobanja

10,30 - 11,00 - ''Lečenje povreda ekstremiteta izazvanih poljoprivrednim mašinama''

                      Prof. dr Zoran Golubović, Klinika za ortopediju i traumatologiju KC Niš

11,00 - 11,30 - ''Subaksijalne povrede vratnog dela kičme''

                      Doc. dr Aleksandar Kostić, Klinika za neurohirurgiju KC Niš


11,30 - 12,00 - Pauza


12,00 - 12,30 - ''Smrznuto rame, manjak hrabrosti ili prolazno stanje''

                      Prim. dr Goran Vidić, ZC Aleksinac

12,30 - 13,00 - ''Reviziona artroplastika kuka''

                      Asist. dr Predrag Stojiljković, Klinika za ortopediju i traumatologiju KC Niš

13,00 - 13,30 - ''Mere opreza pri različitim hiruškim pristupima pri implantaciji endoproteza kuka ''

                      Doc. dr Mirjana Kocić, Klinika za fizikalnu medicinu, rehabilitaciju i protetiku KC Niš

13,30 - 14,00 - ''Balneoterapija u lečenju reumatskih bolesnika''

                      Dr sc. med. Rozita Filipov, Institut za reumatologiju Niška Banja

14,00 - 14,30 - ''Medikamentozna terapija osteoporoze''

                      Prim. dr Mirjana Karadžić, Institut za reumatologiju Niška Banja


14,30 - 16,45 - Diskusija

16,45 - 17,00 - Izlazni test

                      - Evaluacija seminara

 
«PočetakPrethodna12345678910SledećaKraj»

Strana 1 od 25
 
Baner