Print E-mail

IZLETI

 

Specijalna Bolnica Sokobanja organizuje izlete:

Manastir djunis

MANASTIR ĐUNIS je postao jedno od najvećih svetilišta u Srbiji, a svakkog prvog oktobra, na dan Pokrova presvete Bogorodice okuplja se veliki broj vernika, kako bi prisustvovali celonoćnom bdenju i jutarnjoj liturgiji. U manastiru se čuva nekoliko knjiga iz 19tog veka. Posebno interesantan i dragocen je jedan oveći kamen nepravilnog oblika koji se čuva u manastiru. Po predanju, taj kamen je bacila Bogorodica i zahtevala da se na mestu gde on padne podigne crkva, njoj posvećena.

 

 Manastir Lipovac

MANASTIR LIPOVAC: Podigao ga je monah German prema natpisu koji se nalazi iznad vrata i to 1399 godine. Prvi pismeni izvori potiču iz 1413 god sa turskim zapisima se javlja 1536. Veća obnova bila je u XVII veku i za nju je zaslužan despot Stefan Lazarević. Zidan je od kamena. Imitacija zidanja opekom nastala je najverovatnije kod velike obnove u XVII veku. Od starih fresaka su sačuvani samo fragmenti. Prilikom obnove manastira 1939 godine urađene su i freske u donjoj zoni. U blizini manastira nalaze se ostaci srednjevekovnog utvrđenog grada Lipovac. Manastir je aktivan, ženski je i o njemu brinu monahinje.

 

Sveti Roman 2

MANASTIR SVETI ROMAN: Na desnoj obali reke JužneMorave u blizin Đunisa nalazi se ovaj manastir u kome je kao monarh živeo Roman Sinait koji je proglašen za svetitelja pa je manastir po njemu i dobio ime. Grob Svetog Romana Sinaita sa moštima i danas se nalazi u manastiru. Monasi sinaiti su sledbenici solunskog čudotvorca Gligorija Palme koji su prihvatili njegovo učenje i u Srbiju su došli za vreme kneza Lazara. O vremenu nastanka manastira nema podataka. Prvo pominjanje je iz 1498 godine.Na starim temeljima podigao ga je upravnik ergele Kneza Lazara. Obnovio ga je Đorđe Pile 1795 god koji se u njemu i izlečio. Živopis iz 1795 god sačuvan je u pevnicama i potkupolama. Smatra se da ispod sloja kreča ima još starih freski. Novi živopis je urađen 1831 god. Manastir je aktivan, ženski je i o njemu brinu monarhinje.

 

 Crvka u gornjem adrovcu

CRKVA U  GORNJEM ADROVCU: Posvećena je Pukovniku Nikolaju Nikolajeviču Rajevskom poznatijem kao lik Vronjskog iz Tolstojevog romana "Ana Karenjina. Na mestu na kome je poginuo u Gornjem Adrovcu podignuta je crkva. O toj šarenoj crkvi, ruskoj ili crkvi ljubavi kako je svi nazivaju, postoji svojevrsna istorija. Plac za gradnju crkve otkupila je srpska kraljica Natalija, a da jeizgradnju platila grofica Marija, snaha pukovnika Rajevskog. Veliku ulogu pri tome imao je i vladika niški Nikanor Ružičić.

 

 

Romuliana

FELIKSS ROMULIANA: Carska palata  FELIKSS ROMULIANA pored zaječar, izgrađena je na prelazu iz 3. u 4. vek nove ere, uvrštena je na UNESCO listu svetske kulturne baštine.

 Romuliana

 

Moravica

IZVOR REKE MORAVICE: Nalazi se na 11 km od Sokobanje. Izvor se nalazi u podnožju planine Device i predstavlja izuzetan prirodni fenomen. U neposrednoj blizini ovog izletišta nalazi se crkva Svetog Ilijei pastrmski ribnjak gde se može kupiti sveža pastrmka.

Moravica - izvor

 

Bovansko jezero

BOVANSKO JEZERO: Nalazi se na desetom kilometru regionalnog puta Sokobanja - Aleksinac. Veštačko akumulaiono jezero na reci Moravici napravljeno za vodosnabdevanje Aleksinca. U letnjim mesecima veliki broj kupača, ribolovaca i kampera traži osveženje i odmor na plažama i uvalama "Sokobanjskog mora", tu je i po koji smuđ, šaran ili som. Najlepša plaža nalazi se u blizini sela Bovan, gde postoji više privatnih vikend - kuća u kojima se može naći smeštaj. Za sve one koji vole vodu, sunce i atraktivan odmor idealno mesto za celodnevne izlete. 

 

Ozren - ripaljka vodopad

OZREN - VODOPAD RIPALJKA: Planina na čijim južnim obroncima leži Sokobanja. Predstavlja jedinstvenu ambijentalnu celinu sa većim brojem turistički atraktivnih lokaliteta: vodopad "Ripaljka", ozrenska pećina, izletište Kalinovica, izletište "Očno" u čijem krugu se nalazi "Kamen ljubavi", manastir Jermenčić iz XIV veka, izletište"Vlasina" na istoimenoj visoravni, vrh "Oštra čuka" na 1117m. Takođe se nalazi jezerce sa pastrmkama na samom izvoru reke Gradašnice pored koga se nalazi i restoran sa letnjom baštom. Nizvodno od izvora na 200 metara nalazi se vodopad "Ripaljka" jedan od najlepših i najvećih vodopada u Srbiji.

 


VRMDŽANSKO JEZERO - PLANINA RTANJ: Nalazi se 13 km od Sokobanje, u blizini sela Vrmdža. Do jezera se može doći asfaltnim putem do sela, a potom se makadamom penjete na visoravan u samom podnožju planine Rtanj gde se nalazi jezero nastalo zagrađivanjem vode iz obližnjeg izvora.

 

Sokograd

IZLETIŠTE SOKOGRAD - LEPTERIJA: Srednjevekovni grad nastao u periodu Vizantije, verovatno u doba cara Justinijana, između IV i VI veka. U vreme srpske sredjevekovne država u njemu su živeli srpske velmože. Porušen je u borbama oko turskog prestola 1413 godine od strane turskog sultana Muse.

 

Cele kula ulaz

ĆELE KULA - NIŠ: Jedinstven spomenik oslobodilačkih ratova u Srbiji. Ćele Kula je podignuta od 3000 srpskih glava koje se pane u bitci na Čegru 31. Maja 1809. Turci su 31 Maja 1809 godine napali najistureniji srpski logor,ukopan na uzvišenju Čegar, kojim jekomandovao resavski vojvoda Stevan Sinđelić, zabeleženo je kazivanje nekog "hadžije Srbina iz Niša" o načinu skupljanja i prepremanja lobanja za gradnju Ćele Kule. Niški paša je, odmah posle Čegarske bitke davao za svaku srpsku glavu po 25 groša, pa zabovedao ćurčijama da ih oderu, te ih je odrane slao da se uzidaju u kulu a kože njihove dao štaviti i potom napunjene pamukom poslao u Carigrad.

Cele kula zid

 

Mediana

MEDIJANA - NIŠ: Poznato mesto cara Konstantina, vladara koji je hrišćanstvo proglasio zvaničnom religijom Rimskog carstva. Do danas je otkriveno oko osamdeset građevina antičke Medijane, koju najviše krase bogati i dobro očuvani mozaici.

 

 

Ulaz u seselacku pecinu

SESELAČKA PEĆINA -  Nalazi se nedaleko od sela Sesela. Do nje se dolazi putem a ispred same pećine se nalazi mesto za odmor, piknik ili roštilj. Pećina je osvetljena i mogu se lepo videti i slikati stalagnitii stalaktiti koji su tu u izobilju. Samo stotinak metara severnije zapažena je omala rečica i napravljeno malo jezero.

 

      INFORMACIJE 018/830-367 MARKETING SLUŽBA

 
 
Banner

Who's Online

We have 27 guests online