СТАЗОМ ДО ЗДРАВЉА Штампа Ел. пошта

 

''Стаза здравља'' Специјалне болнице ''Сокобања'' на располагању је како здравим, тако и особама са здравственим проблемима.

''Стаза здравља'', дуга 1.080 метара, изградјена је око Специјалне болнице - на узвишици са ружом ветрова, окружена боровима, јелама, брезама. Због таквог положаја и обична шетња њоме изузетно благотворно утиче на опште здравствено стање, односно на освежење и тела и духа. Медјутим, програмом који је осмислио и сада реализује стручни тим, а у чијем саставу су лекари, физиотерапеути и организатори спортске рекреације, постиже се пун ефекат коришћења ''Стазе здравља'' - у циљу рекреације здравих и рехабилитације оболелих, нарочито оних који имају проблеме са кардиоваскуларним и респираторним системима.

 

 

 

''Стаза'' има три нивоа оптерећења:

1. равна стаза - дужине од 100 до 150 метара;

2. стаза са блажим успоном - дужине од 300 до 500 метара;

3. комбиновани терен, са различитим успонима, равним деоницама, узбрдицама и низбрдицама - дужине од 500 до 1.080 метара.

 

 

 

Први корак ка здрављу, како рекреативаца, тако и особа са здравственим проблемима, је индивидуално конципирање тренинга. Стручни тим одредјује степен оптерећења за сваку особу појединачно, у зависности од пола, старости, општег здравственог стања, кардиопулмонарне резерве, изражености поремећаја дисања, нивоа толеранције напора. Параметри који се непрекидно прате током тренинга су субјективно стање особе, срчана фреквенца, крвни притисак.

 

 

 

''Стазом здравља'' се хода, трчи, вежба...све под надзором стручњака! У случају замора, али и за уживање у зеленилу, на кристалном ваздуху, дуж ''Стазе'' редјају се клупе...А целокупни програм ''Стазе здравља'', заједно са медицинским услугама и третманима, фитнесс, wеллнесс и другим програмима, Специјалну болницу ''Сокобања'' чини својеврсним местом на коме наука и природа здружено добијају битке за очување доброг и побољшање нарушеног здравља.