Штампа Ел. пошта

СОКОБАЊА...

Сокобања је једно од најпосећенијих места у Србији. HotelСмештена је у сокобањској котлини на 400 м. надморске висине. Кроз Сокобању протиче река Моравица.Северно од Сокобање налази се планина Ртањ (1655м), а јужно Озрен (1174м), и Девица (1187м), које су богате шумом и лековитим травама.

На локалитету Сокобање нађене су ископине из доба неолита и рикске гробнице из I и II века. На римским темељима Турци су подигли амам - први и најстарији објекат за лечење у Сокобањи. Амам је обновљен одлуком књаза Милоша 1833. године. У то време у Србији је било 10 лекара и фармацеута. У Сокобањи је стално радио др.Ђока Новаковић - "Покрштењак".

 

 

Кроз векове Сокобања мења свој назив: звала се Балнеа, Бања, Велика Бања, Акелксиначка Бања, Сокол Бања, а од 1859 године добила је име сокобања по историјском граду Сокограду ( срушен 1416 године) .

Priroda Priroda Sokobanje Priroda Sokobanje

Као природно лечилиште позната је још од доба Римљана, а први писани подаци о њеној лековитости датирају из 1413 год. Константин Филозоф, 1658 год. Хаџи Калфа, 1663 год. Елвија Целебија, 1737 год. Гроф Сметанс, а пишу и Вук Караџић и Фелиx Канић.

  • Умирујуће дејство континенталне климе, висока концентрација кисеоника, озона и негативних јона у ваздуху, одсуство аеро загађења, мало магле и ветровитих дана уз повољан атмосферски притисак и умерене падавине, присуство спелцифичних елемената у ваздуху и олигоминералним водама (температуре од 28Ц до 45Ц које се користе за купање и инхалације, услови су да Сокобања представља идеално место за бањско - климатски третман различитих болести и стања. Због тога је специјална болница "СОКОБАЊА" изграђена баш на овом месту.
  • Ова болница је научно наставна база при медицинском факултету у Нишу и једина установа у Сокобањи која има одобрење  Министарства Здравља за примену природних фактора у лечењу.
 
 
Банер

Тренутно онлајн

Имамо 21 гостију на мрежи