Штампа Ел. пошта

ИЗЛЕТИ

 

Специјална Болница Сокобања организује излете:

Manastir djunis

МАНАСТИР ЂУНИС је постао једно од највећих светилишта у Србији, а свакког првог октобра, на дан Покрова пресвете Богородице окупља се велики број верника, како би присуствовали целоноћном бдењу и јутарњој литургији. У манастиру се чува неколико књига из 19тог века. Посебно интересантан и драгоцен је један овећи камен неправилног облика који се чува у манастиру. По предању, тај камен је бацила Богородица и захтевала да се на месту где он падне подигне црква, њој посвећена.

 

Manastir Lipovac

МАНАСТИР ЛИПОВАЦ: Подигао га је монах Герман према натпису који се налази изнад врата и то 1399 године. Први писмени извори потичу из 1413 год са турским записима се јавља 1536. Већа обнова била је у XВИИ веку и за њу је заслужан деспот Стефан Лазаревић. Зидан је од камена. Имитација зидања опеком настала је највероватније код велике обнове у XВИИ веку. Од старих фресака су сачувани само фрагменти. Приликом обнове манастира 1939 године урађене су и фреске у доњој зони. У близини манастира налазе се остаци средњевековног утврђеног града Липовац. Манастир је активан, женски је и о њему брину монахиње.

 

Sveti Roman 2

МАНАСТИР СВЕТИ РОМАН: На десној обали реке ЈужнеМораве у близин Ђуниса налази се овај манастир у коме је као монарх живео Роман Синаит који је проглашен за светитеља па је манастир по њему и добио име. Гроб Светог Романа Синаита са моштима и данас се налази у манастиру. Монаси синаити су следбеници солунског чудотворца Глигорија Палме који су прихватили његово учење и у Србију су дошли за време кнеза Лазара. О времену настанка манастира нема података. Прво помињање је из 1498 године.На старим темељима подигао га је управник ергеле Кнеза Лазара. Обновио га је Ђорђе Пиле 1795 год који се у њему и излечио. Живопис из 1795 год сачуван је у певницама и поткуполама. Сматра се да испод слоја креча има још старих фрески. Нови живопис је урађен 1831 год. Манастир је активан, женски је и о њему брину монархиње.

 

Crvka u gornjem adrovcu

ЦРКВА У  ГОРЊЕМ АДРОВЦУ: Посвећена је Пуковнику Николају Николајевичу Рајевском познатијем као лик Вроњског из Толстојевог романа "Ана Карењина. На месту на коме је погинуо у Горњем Адровцу подигнута је црква. О тој шареној цркви, руској или цркви љубави како је сви називају, постоји својеврсна историја. Плац за градњу цркве откупила је српска краљица Наталија, а да јеизградњу платила грофица Марија, снаха пуковника Рајевског. Велику улогу при томе имао је и владика нишки Никанор Ружичић.

 

Romuliana

FELIKSS ROMULIANA: Царска палата  FELIKSS ROMULIANA поред зајечар, изграђена је на прелазу из 3. у 4. век нове ере, уврштена је на УНЕСЦО листу светске културне баштине.

Romuliana

 

Moravica

ИЗВОР РЕКЕ МОРАВИЦЕ: Налази се на 11 км од Сокобање. Извор се налази у подножју планине Девице и представља изузетан природни феномен. У непосредној близини овог излетишта налази се црква Светог Илијеи пастрмски рибњак где се може купити свежа пастрмка.

Moravica - izvor

 

Bovansko jezero

БОВАНСКО ЈЕЗЕРО: Налази се на десетом километру регионалног пута Сокобања - Алексинац. Вештачко акумулаионо језеро на реци Моравици направљено за водоснабдевање Алексинца. У летњим месецима велики број купача, риболоваца и кампера тражи освежење и одмор на плажама и увалама "Сокобањског мора", ту је и по који смуђ, шаран или сом. Најлепша плажа налази се у близини села Бован, где постоји више приватних викенд - кућа у којима се може наћи смештај. За све оне који воле воду, сунце и атрактиван одмор идеално место за целодневне излете.

 

Ozren - ripaljka vodopad

ОЗРЕН - ВОДОПАД РИПАЉКА: Планина на чијим јужним обронцима лежи Сокобања. Представља јединствену амбијенталну целину са већим бројем туристички атрактивних локалитета: водопад "Рипаљка", озренска пећина, излетиште Калиновица, излетиште "Очно" у чијем кругу се налази "Камен љубави", манастир Јерменчић из XИВ века, излетиште"Власина" на истоименој висоравни, врх "Оштра чука" на 1117м. Такође се налази језерце са пастрмкама на самом извору реке Градашнице поред кога се налази и ресторан са летњом баштом. Низводно од извора на 200 метара налази се водопад "Рипаљка" један од најлепших и највећих водопада у Србији.

 


ВРМЏАНСКО ЈЕЗЕРО - ПЛАНИНА РТАЊ: Налази се 13 км од Сокобање, у близини села Врмџа. До језера се може доћи асфалтним путем до села, а потом се макадамом пењете на висораван у самом подножју планине Ртањ где се налази језеро настало заграђивањем воде из оближњег извора.

 

Sokograd

ИЗЛЕТИШТЕ СОКОГРАД - ЛЕПТЕРИЈА: Средњевековни град настао у периоду Византије, вероватно у доба цара Јустинијана, између IV и VI века. У време српске средјевековне држава у њему су живели српске велможе. Порушен је у борбама око турског престола 1413 године од стране турског султана Мусе.

 

Cele kula ulaz

ЋЕЛЕ КУЛА - НИШ: Јединствен споменик ослободилачких ратова у Србији. Ћеле Кула је подигнута од 3000 српских глава које се пане у битци на Чегру 31. Маја 1809. Турци су 31 Маја 1809 године напали најистуренији српски логор,укопан на узвишењу Чегар, којим јекомандовао ресавски војвода Стеван Синђелић, забележено је казивање неког "хаџије Србина из Ниша" о начину скупљања и препремања лобања за градњу Ћеле Куле. Нишки паша је, одмах после Чегарске битке давао за сваку српску главу по 25 гроша, па забоведао ћурчијама да их одеру, те их је одране слао да се узидају у кулу а коже њихове дао штавити и потом напуњене памуком послао у Цариград.

Cele kula zid

 

Mediana

МЕДИЈАНА - НИШ: Познато место цара Константина, владара који је хришћанство прогласио званичном религијом Римског царства. До данас је откривено око осамдесет грађевина античке Медијане, коју највише красе богати и добро очувани мозаици.

 

Ulaz u seselacku pecinu

СЕСЕЛАЧКА ПЕЋИНА -  Налази се недалеко од села Сесела. До ње се долази путем а испред саме пећине се налази место за одмор, пикник или роштиљ. Пећина је осветљена и могу се лепо видети и сликати сталагнитии сталактити који су ту у изобиљу. Само стотинак метара северније запажена је омала речица и направљено мало језеро.

 

ИНФОРМАЦИЈЕ 018/830-367 МАРКЕТИНГ СЛУЖБА

 
 
Банер

Тренутно онлајн

Имамо 31 гостију на мрежи